Mer informasjon om Mentorprogrammet

Målsettinger med mentorprogrammet:  

- å styrke jobbmulighetene i Norge for innvandrerkvinner med høyere utdanning 

- å bidra til at deltakerne når framtidige yrkesmål

- å bedre deltakernes forståelse av kulturer og kommunikasjon i norsk arbeidsliv  

Formålet er å gi råd om veivalg, samt mulighet for å delta i et fellesskap med andre adepter (innvandrerkvinner) og mentorer (soroptimister).

Realistisk ambisjonsnivå er avgjørende for om mentorprogrammet blir vellykket.  Mentorprogrammet kan ikke garantere at adepter får jobb eller når sine utviklingsmål. Lederutvikling er ikke i fokus i dette mentorprogrammet.

 

Hva innebærer det å være mentor?

Mentors hovedoppgave er å veilede og styrke en innvandrerkvinne i norsk arbeidsliv.  Utgangspunktet er et arbeidslivsrettet mål som adept formulerer sammen med mentor. Mentor er samtalepartner og bruker sine erfaringer og sin kunnskap til å gi veiledning og støtte bl.a. i jobbsøkeprosessen.  Mentor skal sette søkelys på muligheter og motivere underveis.

Mentorrelasjonen skal fungere som et læringsfellesskap der begge er både aktive og lyttende.  Samtalene skal være preget av dialog, likeverdighet og gjensidig tillit. Hvert mentorpar avtaler tid og sted for to timer lange månedlige samtaler.

 

Mentoropplæring

Alle mentorer får opplæring av personer som har profesjonell kunnskap og erfaring fra mentoring. Formålet er bl.a. å skape bevissthet om rollen som mentor (arbeidslivsrettet, tidsbegrenset, taushetsplikt). Noen kulturforskjeller blir belyst. I tillegg inneholder opplæringen tips til hvordan legge til rette for god kommunikasjon og gjensidig læring i samtalene mellom mentor og adept.

 

Rekruttering av adapter

Brosjyre med søknadsskjema har blitt distribuert til kommunene, i tillegg til NAV, bibliotek, Røde Kors, Kirkens Bymisjon etc.

Innvandrerkvinner som ønsker å delta som adept, må sende inn utfylt søknadsskjema og CV.

Aktuelle kandidater blir kalt inn til intervju.  Formål med intervjuet er dels å gi søkeren en realistisk forståelse av programmet og dels at intervjuerne får et inntrykk av kandidatenes bakgrunn, motivasjon og forventninger til programmet.

 

Sammensetting av mentorpar  

For å få til en god match, trengs forhåndskunnskap om både adept og mentor. Adept og mentor trenger ikke å ha samme utdanning eller yrke.  Alle mentorpar vil få en kontaktperson som mentor og/eller adept kan henvende seg til underveis dersom det dukker opp problemer.